Nevşehir Yaşlılık Döneminde Beslenme

Nevşehir Yaşlılık Döneminde Beslenme

Yaşlılıkta beslenme bozukluğunu gidermenin yolları nelerdir? Yaşlılıkta hangi besinleri ne sıklıkta tüketmeliyiz. Yaşlı, zamanın getirmiş olduğu biyolojik ve fizyolojik değişimlerden etkilenen ülkemizde 65 yaş ve üzeri bireyleri kapsayan bir tanımdır. Yaşlanma ile birlikte zihinsel ve fiziksel kapasitede azalmalar görülür. İştah azalması, ağız ve diş sağlığının bozulması nedeniyle çiğneme güçlükleri oluşur. Bunun sonucunda sindirim sistemi sorunları, kabızlık, ishal, az yemek yeme görülebilir. Çeşitli kombine hastalık tablosu ( hipertansiyon, kardiyo vasküler hastalıklar, diyabet, romatizma, osteoporoz, enfeksiyon hastalıkları vs.) hastalıkları görülebilir. Depresyon ve psikolojik rahatsızlıklar gibi yaşlılık döneminde sık görülen hastalıklardır.

Yaşlılıkta Hangi Besinleri Ne Sıklıkta Tüketmeliyiz

Dünyamız her geçen gün yaşlanmaktadır. Çünki yaşam standartlarının iyileşmekte ve insan ömrü uzamaktadır. Bunlara ek olarak doğum oranlarındaki düşüş ile birlikte yaşlı nüfus en fazla önümüzdeki yıllarda gelişmekte olan ülkelerde görülecektir. Psikolojik ve sosyal açıdan değerlendirildiğinde, başarılı bir yaşlılık sürecinin geçirilebilmesi gerekmektedir. Öncelikle yaşlı bireylerin aile ve yakın çevresiyle olan ilişkilerinin canlı tutulması yönünde stratejiler geliştirilmesi gerektiği söylenebilir.
Yaşlılarımızın kaliteli, konforlu mevcut hastalıklarının yaşamlarını çok etkilememesi veya yeni hastalıkların eklenememesi veya şiddetinin hafifletilmesi için beslenme çok önemlidir.


Yaşlı bireyde bazal metabolizma yavaşlar, hareket kabiliyeti, algı düşer, yemek yemeyi unutabilir, ellerde veya bedende oluşan titremeler nedeniyle yemeğini tam tüketemez. Birçok ilaç kullanılan bu dönemde bazı ilaçlar besin emilimini bozabilir veya bazı besinler ilaçların etkinliğini azaltabilir /yok edebilir. İşte yaşlı beslenmesinde yaşlımızın hastalık tablosu, besin tüketim öyküsü, kan değerleri çok önemlidir. Ayrıca kullandığı ilaçları, antropometrik ölçümleri (malnütrisyon /aşırı kilo öyküsü) ,geçirdiği ameliyatlar vs. gibi tam bir anamnez alınması gereklidir. Tüm bu bilgiler ışığında yaşlımıza tam enerji, protein,sıvı miktarını içeren dengeli kişiye özel bir beslenme programı uygulamalıyız.

Öne Çıkarılanlar

Nevşehir Yaşlılık Döneminde Beslenme

Yaşlılıkta beslenme bozukluğunu gidermenin yolları nelerdir? Yaşlılıkta hangi besinleri ne sıklıkta tüketmeliyiz

Nevşehir Hamilelikte Beslenme

Hamilelik döneminde beslenme, hem annenin sağlığı hem de bebeğin gelişimi açısından çok öneml

Nevşehir Diyetisyen

NEVŞEHİR Merkez’deki Yüz Yüze Diyet şubemizde,

Yorumlar

Aslı hanımın kliniğine teyzemle beraber 12 seans gittik. Güleryüzü ve samimiyetiyle bizi çok güzel karşıladı çok memnun kaldık. Cihazını nevşehirde başka hiçbir yerde bulamazsınız . Tüm aile klinikte randevu bekliyoruz :)Kesinlikle tavsiye ediyorum h

Hatice Korkmaz

5 Yıldız

Her anlamda ilgililer ve kasmadan sizi yormadan zorlamadan tam dilediğiniz gibi diyet oluşturuluyor. Her zaman güler yüzlü olmaları bir sonraki hafta daha istekli bir şekilde gitmemiz için motivasyon oluyor. Çok güzel bir yol izledik herkese tavsiye

Zeynep Orhan

5 Yıldız

Aslı hanım ile 3 ay beraberdik. Kendinizi kasmadan, açlık hissetmeden, hayatın içinden yiyecekler ile güzel bir diyet programı yaptık. Amacım yavaş yavaş kilo vererek sağlıklı beslenmeyi öğrenmekti. Ve öyle de oldu. 3 ay da 14,8 kilo kaybım oldu????

Rabia GÜL

5 Yıldız